Trbušni hipertenzija

Portalna hipertenzija

U desetogodišnjem istraživanju objavljenom u American Journal of Hypertension znanstvenici otkrili da u osoba čiji se opseg struka povećavao kroz godine, povisio se i krvni tlak.

volanom s hipertenzijom što je faza hipertenzije

Štoviše, čak su i mladi muškarci i mlade žene koji su bili pretili na početku studije ili postali pretili za vrijeme studije "dobili" visoki krvni tlak.

Istraživanja su pokazala da ljudi koji su građeni po tipu "jabuke" pod većim rizikom obolijevanja trbušni hipertenzija srčanih bolesti i dijabetesa tip 2 od osoba čiji se višak masnog tkiva "nakuplja" na bedrima i bokovima.

nervoza, hipertenzija statičko opterećenje hipertenzije

Studije pokazuju da općenito pretilost povećava rizik od visokog krvnog tlaka. Da li trbušni tip debljine sam po sebi uzrokuje visoki krvni tlak ili međudjelovanjem mnogih rizičnih faktora, znanstvenicima je zasad nepoznato.

para za hipertenziju hipertenzija kako disati

Ovo je zasad prvo istraživanje koje jasno pokazuje rizik hipertenzije u osoba s trbušnim tipom pretilosti bez obzira na trenutni krvni tlak i ukupnu tjelesnu težinu.

Znanstvenici smatraju da je moguće da osoba ima vrlo velik opseg struka, ali ne i tjelesnu težinu da bi se smatrao pretilim. U istraživanje je bilo uključeno 2 odraslih Kineza u dobi od 30 brošure hipertenzija više godina, čiji su opseg struka i visinu krvnog tlaka znanstvenici pratili u razdoblju od 10 godina.

Život i zdravlje 2.6.2018. - Povišeni krvni tlak

Oni ispitanici čiji je opseg struka bio veći imali su veći rizik od svojih kolega s užim strukom, kao i ispitanici koji su postali pretili tokom istraživanja. Čak i ispitanici u dobi od 30 do 43 godine čiji je opseg struka bio povećan, također su pokazali povišenje krvnog tlaka.

Trbušni tip debljine često je dio niza stanja zajednički poznatim pod nazivom metabolički sindrom.

Zatajenje jetre Portalna hipertenzija Portalna hipertenzija je nenormalno visok krvni tlak u portalnoj veni, velikoj veni koja nosi krv iz crijeva u jetru. Portalna vena prima krv koja istječe iz čitavog crijeva i iz slezene, gušterače i žučnog mjehura. Nakon što uđe u jetru, krv se račva u sitne kanaliće koji kolaju jetrom.

Visoka razina kolesterola, visoki krvni tlak i inzulinska neosjetljivost prekursor dijabetesa tipa 2 čine metabolički sindrom. Sva ova stanja nose rizik obolijevanja trbušni hipertenzija bolesti srca i zasad još nije jasno koji točno od ovih stanja uzrokuje ostala.

vitamina i hipertenzija lijek za hipertenziju fe

No, trenutna saznanja idu prilog teoriji da je trbušna pretilost "glavni krivac" nastanku inzulinske neosjetljivosti i nakon toga ostalih komponenta metaboličkog sindroma.

Naravno, da bi se sačuvalo zdravlje i prevenirale sve ove bolesti, važno je održavati zdravu tjelesnu težinu i prevenirati nastanak kako trbušne pretilosti, tako i općenito pretilosti.

Ova vrednost varira tokom disajnog ciklusa i raste sa porastom telesne mase. Tačna incidencija još nije verifikovana, ali je jasno da se povećava u pojedinim populacionim grupama, kao što su bolesnici sa tupim ili penetrantno povredama trbuha, ratnim povredama trbuha, rupturom trbušne aneurizme aorte, retroperitonealnim krvarenjem, pneumoperitoneumom, malignitetom, pankreatitisom, masivnim ascitom, transplantacijom jetre, itd. Zbog toga, ona ima visok mortalitet i pored intenzivnog lečenja.

Važne informacije