Sažetak hipertenzija

Izolirana sistolička hipertenzija: koliko smo terapijski uspješni?

Blokatori kalcijevih kanala za liječenje plućne arterijske hipertenzije Dosadašnje spoznaje Krvni tlak u arterijama u plućima je obično mnogo niži od krvnog tlaka u ostatku tijela. Plućna hipertenzija se javlja kada se krvni sažetak hipertenzija u plućnim arterijama postupno povećava, što uzrokuje oštećenje srca i može posljedično dovesti do srčanog zatajenja i smrti.

sažetak hipertenzija

Blokatori kalcijevih kanala su lijekovi koji mogu opustiti plućne arterije i smanjiti otpor i tlak u tim žilama, što može biti korisno pacijentima s plućnom hipertenzijom. Kako je provedeno istraživanje?

Krvni tlak, sistemska arterijska hipertenzija, pas, mačka, liječenje Arterial blood pressure, systemic arterial hypertension, dog, cat, treatment Sažetak Sistemsku arterijsku hipertenziju u pasa i mačaka definiramo kao perzistirajući porast sistoličkog krvnog tlaka iznad mmHg i dijastoličkog krvnog tlaka iznad mmHg. Ovisno o etiologiji sistemsku arterijsku hipertenziju možemo podijeliti na primarnu i sekundarnu, odnosnu hipertenziju koja je nastala posljedično primarnoj bolesti primjerice, posljedično bubrežnim bolestima, endokrinopatijama, kroničnoj anemiji itd.

U ovom Cochrane sustavnom pregledu literature pretražena je literatura kako bi se pronašle randomizirane kontrolirane studije u kojima su blokatori kalcijevih kanala uspoređivani s placebom. Ključni rezultati Note hipertenzija je samo jedna studija.

sažetak hipertenzija

Studija nije objavljena u cijelosti, nego je prezentirana kao sažetak na konferenciji. Stoga su samo ograničeni podaci iz te studije bili dostupni za razmatranje.

sažetak hipertenzija

U studiji je ispitivana upotreba blokatora kalcijevih kanala za plućnu hipertenziju i nije pokazan nikakav pozitivan učinak blokatora kalcijevih kanala na pacijentov kapacitet vježbanja primarni ishod ovog sustavnog pregleda. Potrebno je još istraživanja, i to randomiziranih kliničkih studija na tu temu. To je zato što dokazi iz nekoliko nerandomiziranih sažetak hipertenzija studija upućuju na moguće koristi, ali ne možemo biti sigurni u te rezultate bez randomiziranih kontroliranih studija.

sažetak hipertenzija

Bilješka o prijevodu: Hrvatski Cochrane Preveo: Adam Galkovski Ovaj sažetak preveden je u okviru volonterskog projekta prevođenja Cochrane sažetaka. Uključite se u projekt i pomozite nam u prevođenju brojnih preostalih Cochrane sažetaka koji su još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku.

Život i zdravlje 2.6.2018. - Povišeni krvni tlak

Važne informacije