Kolagen hipertenzija,

bradikardija lijekovima za liječenje hipertenzije pomoć živjeti s hipertenzijom

Normalan krvni tlak se definirakao prosječan sistolički krvni tlak od  mm Hg i prosječan dijastolički od 80 mm Hg. Sistolički tlak je tlak  u arterijama prilikom otkucaja srca, a dijastolički tlak se mjeri između otkucaja srca.

Hipertenzija je definirana kao prosječan sistolički tlak iznad  mm Hg, a dijastolički krvni tlak iznad 90 mm Hg.

Razina arterijskog tlaka usko je vezana s nizom kardiovaskularnih bolesti, zatajivanjem srca, bubrežnom insuficijencijom, infarktom miokarda i moždanom kapi.

Povišen krvni pritisak - arterijska hipertenzija

Visoki krvni tlak povećava rizik od infarkta i moždanog udara i naziva se tihim ubojicom jer oboljeli obično ne osjećaju simptome visokog tlaka. Hipertenzija, visoki kolesterol i pretilost najviše pridonose pojavi ateroskleroze.

Osim medikamentima, visok krvni tlak može se regulirati i promjenama u prehrambenim i životnim navikama kao i uključivanjem tjelesne aktivnosti u svakodnevni život. Uzroci Postoje dva tipa hipertenzije — esencijalna hipertenzija osnovna i sekundarna hipertenzija.

visok donji pritisak n lorista liječenje hipertenzije

Znanstvenici ne znaju točno što uzrokuje primarnu hipertenziju, izgleda je riječ o kombinaciji čimbenika koji mogu uključivati genetsku predispoziciju, nisku razinu dušikova oksida, inzulinsku rezistenciju i pretilost. Sekundarna hipertenzija je uzrokovana nekim od poznatih uzroka.

valcer od hipertenzije hipertenzija pyatigorsk

Ti uzroci mogu biti: kolagen hipertenzija lijekovi kortikosteroidi, ACTH, hormonalni kontraceptivi, nesteroidni antireumatici — trudnoća.

Važne informacije