Izolacijski hipertenzija. Štete od hipertenzije

Značajke liječenja hipertenzije i starijih osoba

Slični članci

Nov Hipertenzija je povišen krvni pritisak i pored toga što oštećuje krvne žile, može također da hypertostop hipertenzija mozak, srce, oči, bubrege i druge organe. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH 40 posto našeg stanovništva ima povišen krvni pristisak, koji je ujedno vodeći faktor rizika za bolesti srca.

Hipertenzija je prema riječima kardiologa mr. Adnana Delića iz Poliklinike Kardiocentar Sarajevo  najčešća dijagnoza i procjenjuje se da danas u svijetu problem s povišenim pritiskom ima oko dvije milijarde ljudi.

Свежие комментарии

Izolacijski hipertenzija "Kod hipertenzije je problem što često pacijent s povišenim pritiskom ne osjeća nikakve tegobe, a za to vrijeme pritisak oštećuje brojna tkiva, predstavlja opterećenje za arterije i direktno oštećuje njen unutrašnji sloj, njen endotel. Oštećenje tog unutarnjeg omotača arterije predstavlja mjesto gdje se počinje razvijati ateroskleroza", objašnjava dr. Ističe da je unutrašnji sloj arterije vrlo tanak, hipertenzija privremeno se od jednog sloja ćelija i predstavlja svojevrsnu izolaciju koja štiti arterije od lijepljenja trombocita i nakupljanja holesterola.

Oštećuju na način da 'zagrebu' tu izolaciju usljed čega se na oštećenom sloju počinje hvatati i naklupljati holesterol, tako da se stvori jedna mala 'grudvica'.

Свежие записи

Tijelo odreaguje tako što aktivira kompleksan proces upale — na mjesto oštećenja dolaze ćelije koje pokušavaju razgraditi holesterol, ali to ne uspijevaju; umnožavaju se glatke mišićne ćelije, itd.

Usljed ovakvog oštećenja, arterije gube na elastičnosti, i zadebljavaju, što dovodi do sve slabijeg dotoka krvi u zahvaćene organe, i oni izolacijski hipertenzija gube svoju normalnu funkciju. Hipertenzija pokreće nekoliko mehanizama oštećenja krvnih žila.

  • Hipertenzija postavio grupi
  • Uklanjanje zub hipertenzije

S obzirom da krvne žile dolaze do svih organa u tijelu, a bez krvi nema funkcionisanja, hipertenzija može, ako se ne liječi, dovesti do poremećaja vida poput krvarenja u rožnici, izolacijski hipertenzija i moždanog udara, zatajenja bubrega", upozorava ovaj kardiolog.

Stoga je važno, naglašava naš sugovornik, ovo stanje na vrijeme otkriti i redovno ga kontrolisati. Pravilna dijagnoza S obzirom da se hipertenzija može uspješno liječiti prvi korak je ustanoviti ko zaista ima visok krvni pritisak.

  • Štete od hipertenzije
  • Osnove liječenja hipertenzije bubrega - Cistitis - February
  • Nervoza, hipertenzija
  • Hipertenzija koja izaziva

Pravilna dijagnoza obično zahtijeva niz mjerenja u određenom vremenskom periodu, a u najnovijim smjernicama za optimalno liječenje pritiska, mjerenje aparatom "Holter pritiska" preporučuje se kao najbolji način utvrđivanja ima li neko zaista povišen pritisak.

Doktor mu ustanovi da ima visok pritisak i propiše mu odmah lijekove. To je pogrešno. Mi pritisak liječimo samo ako smo vidjeli da je on u prosjeku povišen, odnosno da je većinu vremena povišen.

izolacijski hipertenzija

Jedno mjerenje nije dovoljno. U takvim situacijama preporučamo nekoliko opcija, a najbolje i najtačnije rezultate dobijemo kada se pacijentu sa sumnjom na hipertenziju uradi 24 - satno mjerenje aparatom Holter izolacijski hipertenzija.

izolacijski hipertenzija

Aparat je veličine kutije cigareta, nosi se 24 sata i s njim pacijent spava, može se baviti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima. Holter periodično, obično svakih 15 minuta, mjeri pritisak i bilježi te vrijednosti.

Na osnovu tih mjerenja dobijemo nalaz koji nam pokazuje prosječne vrijednosti krvnog pritiska za 24 sata, vrijednosti pritisaka danju, noću, tokom aktivnosti, itd. Holter ima daleko veću težinu od pojedinačnog mjerenja  upravo iz razloga što pritisak inače jako varira", kaže naš sugovornik. Na osnovu očitavanja prosječne vrijednosti krvnog pritiska, kaže dr. Delić, ustanovit će da li je pacijentu zaista potrebno uvesti terapiju.

Terapija lijekovima

Alternativa je da se pritisak može mjeriti tokom 15 dana. Mjerenje može biti svakodnevno, što je i najbolja opcija -  ujutro ili uvečer, ili u oba perioda. Pritisak se, također, može mjeriti i svaki drugi ili treći dan.

Naime, svaki 4. Često kod ljekara dobijamo lažno visoke vrijednosti", otkriva dr. Učinkovita terapija Terapija kod liječenja hipertenzije danas je izuzetno učinkovita.

izolacijski hipertenzija

Ipak, prekid uzimanja terapije je najveća greška koju mnogi pacijenti s hipertenzijom prave u situaciji kada im bude bolje. Inače, pritisak ima tendenciju rasta s godinama. Problem se češće javlja kod muškaraca iznad Kada liječimo pacijenta često se desi da nakon nekoliko godina moramo malo pojačati dozu lijeka, jer njegov pritisak prirodno raste. Kod muškaraca jeste veća sklonost nastanka visokog pritiska u ranijim godinama, nego kod žena i otprilike se nakon menopauze taj odnos izjednači.

Što je opasnost od bolesti

Međutim, to ne garantuje izolacijski hipertenzija je mlad čovjek bez povišenog pritiska. Nerijetko se sretnu pacijenti starosti ak godina koji ipak imaju hipertenziju koja zahtijeva liječenje", kaže naš sugovornik.

izolacijski hipertenzija

Savjetuje da bi muškarci već u u starosnoj dobi između Jer, uvijek je najbolji i najjeftiniji učinak preventivnog djelovanja. Lijepo je vidjeti transplantaciju srca, djeluje spektakulatno, međutim uzmite u obzir da ona košta Pravovremenim djelovanjem mogli smo hipertenzija 11 stupanj 50 ljudi", kaže dr.

Adnan Delić.

Važne informacije